Na een begrafenis moet het graf in de weken, maanden en jaren die volgen goed onderhouden worden. Omdat de grond na een begrafenis nog wat in moet klinken wordt er vaak pas na twee maanden een grafsteen op het graf geplaatst. Dat bespreekt u samen met de beheerder van de begraafplaats en de leverancier van de grafsteen. Ook daarna dient er onderhoud aan het graf en de begraafplaats plaats te vinden. Nabestaanden zijn zelf verantwoordelijk voor het grafonderhoud en betalen doorgaans een bijdrage voor algemeen onderhoud: het vrijhouden van de paden en andere werkzaamheden om het terrein netjes en goed begaanbaar te houden.

Het is mogelijk grafonderhoud uit te besteden. U betaalt dan gewoon de kosten van het algemene onderhoud aan de begraafplaats én u huurt een bedrijf in dat het grafonderhoud aan het graf van uw naaste doet. De meeste mensen nemen het grafonderhoud echter voor eigen rekening.

Wat doet u zelf?

Als nabestaande kunt u zelf bloemen en planten aanbrengen op of bij het graf. U mag natuurlijk ook een grafmonument aanbrengen, tenzij het een algemeen graf betreft waar geen eigen gedenkteken geplaatst kan worden. Daarnaast kunt u natuurlijk zelf het graf schoonhouden en de grafsteen vrijmaken van blad en mos. Het algemene onderhoud wordt verzorgd door de beheerder van de begraafplaats.

Onderhoudsarm graf

Een grafmonument kan voorkomen dat u veel werk aan het graf moet verrichten. Het monument sluit de grond als het ware af, waardoor onkruid geen kans heeft. Het moet dan wel mogelijk zijn een grafmonument te plaatsen. Dat is niet altijd een optie bij een algemeen graf. Bovendien is een groot grafmonument prijzig. Tegelijkertijd bespaart u daarmee wel op het onderhoud en hoeft u ook geen bedrijf in te huren dat het grafonderhoud voor u doet. Er zijn dus meerdere manieren om een onderhoudsgraf te realiseren dat er netjes uitziet. Let erop dat regels over grafonderhoud en onderhoudskosten voor algemeen onderhoud per begraafplaats verschillen. U kunt het beste navraag doen bij de begraafplaats in uw gemeente, zodat u actuele informatie over de kosten ontvangt. Een uitvaartverzorger kan eventueel ook advies geven over onderhoud en een passend grafmonument.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten