Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. Vooral als u de enige bent die de crematie of begrafenis van een overledene moet regelen, is hulp welkom. De meeste mensen schakelen een uitvaartverzorger in. Deze helpt u bij het regelen van alle zaken rondom de uitvaart en kan u adviseren en werk uit handen nemen. De uitvaartverzorger doet bijvoorbeeld aangifte van overlijden bij de gemeente, heeft contact met het rouwcentrum, de bloemist en de kerk. U kunt zich dan concentreren op andere zaken, zoals het uitkiezen van kleding voor de overledene en het vormgeven van de rouwkaart en rouwadvertentie.

Uitvaartverzorger inschakelen

U kunt op meerdere manieren een uitvaartondernemer inschakelen. Als de overledene een uitvaartverzekering had doet u melding van het overlijden bij de verzekeraar. De verzekeraar biedt u dan een aangesloten uitvaartondernemer aan. Het is ook mogelijk zelf een begrafenisondernemer te zoeken, bijvoorbeeld een uitvaartondernemer die zich heeft gespecialiseerd in een bepaald type uitvaart of veel ervaring heeft met de uitvaart zoals de overledene wenste. In dat geval neemt u zelf contact op met de uitvaartondernemer. Deze komt dan dezelfde dag nog langs om zaken te regelen en met u door te spreken.  

Familie en vrienden

Het organiseren van een uitvaart is niet alleen zwaar omdat u allerlei zaken moet doen. Het is ook een emotionele aangelegenheid. Daarom is het prettig als u een beroep kunt doen op familie of vrienden. Deze hoeven geen taken op zich te nemen, maar kunnen wellicht samen met u naar rouwteksten kijken, het bidprentje maken of er gewoon voor u zijn terwijl u de uitvaart voorbereidt.  

Gemeente

Als er geen financiële middelen zijn voor het regelen van de uitvaart komt de gemeente in beeld. Deze kan bijvoorbeeld een gemeentelijke begrafenis regelen. De kosten worden dan wel verhaald op nabestaanden. Het is ook mogelijk Bijzondere Bijstand aan te vragen, als u als erfgenaam de kosten van de uitvaart niet kunt dragen.  

Notaris

Ook de notaris kan van dienst zijn, als u de financiële zaken rondom het overlijden moet afwikkelen. Deze kan een Verklaring van Erfrecht opstellen. Ook de executeur kan een rol spelen. Dit is de persoon die in een testament is aangewezen als degene die zaken afhandelt. Een notaris kan u ook adviseren over de afwikkeling van de erfenis. Er zijn dus een aantal personen die u op verschillende manieren kunnen bijstaan. Op emotioneel vlak kunt u een beroep doen op vrienden en familie. De uitvaartondernemer is het eerste aanspreekpunt op het gebied van kennis en kunde wat betreft de uitvaart. Als u de enige erfgenaam of nabestaande bent is het zeker aan te raden een uitvaartverzorger in de arm te nemen, zodat u er niet alleen voor staat.

Hulp nodig bij het regelen van een uitvaart?
Vergelijk direct gratis offertes van lokale uitvaartverzorgers