In sommige situaties is het noodzakelijk de kosten van een begrafenis of crematie goed in de hand te houden. Er is bijvoorbeeld een heel kleine polis afgesloten voor de uitvaart, of er is helemaal geen uitvaartverzekering, waardoor nabestaanden de uitvaart moeten bekostigen. Gelukkig is het ook mogelijk een mooie uitvaart te organiseren met een kleine portemonnee.

Voordelig een uitvaart organiseren

Bij het organiseren van een goedkope of zelfs de goedkoopste uitvaart mogelijk, is het essentieel bepaalde zaken weg te laten. Denk bijvoorbeeld aan volgauto’s, maar ook aan het versturen van rouwkaarten en bedankkaarten. Alles wat u of nabestaanden zelf kunnen doen, doet u zelf. Zo bespaart u al gauw honderden tot duizenden euro’s. Als u zich beperkt tot de inzet van de uitvaartverzorger en de crematie of de begrafenis zelf bent u het meest voordelig uit. U kunt de ceremonie bijvoorbeeld thuis of op een openbare plek organiseren, zodat u geen kosten kwijt bent aan het uitvaartcentrum. U kunt er ook voor kiezen de overledene niet op te laten baren. Bij het weglaten van bepaalde onderdelen is het wel van belang na te gaan welke invloed dat heeft op de rouwverwerking van nabestaanden. Het is voor veel mensen van groot belang afscheid te kunnen nemen van de overledene. Het is sterk aan te raden daarom wel te kiezen voor het opbaren van de overledene, zodat familieleden en vrienden de kans hebben afscheid te nemen. Thuis opbaren hoeft overigens niet voordeliger te zijn dan een opbaring in een rouwcentrum. Als u omwille van de kosten thuis wilt opbaren kunt u dit het beste eerst overleggen met de uitvaartverzorger. De kans is aanwezig dat dit aspect weinig invloed heeft op de totale prijs van de uitvaart. Ook qua catering is het mogelijk te besparen. U nodigt dan een select gezelschap uit voor de ceremonie en u regelt zelf te versnaperingen. Als u er toch voor kiest de ceremonie te organiseren in een uitvaartcentrum kiest u hier bijvoorbeeld voor het meest sobere arrangement. Nabestaanden kunnen altijd nadien met de aanwezigen een versnapering nuttigen, bijvoorbeeld bij één van de familieleden thuis.  

Goedkope crematie

Bij een crematie komen meestal minder kosten kijken dan bij een begrafenis. Bepaalde elementen van een begrafenis, zoals de kist en de grafrechten, zijn kostbaar. Die onderdelen zijn niet aanwezig als er wordt gekozen voor een crematie, waardoor deze voordeliger uit kan pakken. Uiteraard is dat ook afhankelijk voor andere keuzes die de nabestaanden maken bij de organisatie van de uitvaart. Een crematie met 150 genodigden en een aantal volgauto's kan alsnog duurder zijn dan een sobere begrafenis. Bij een crematie is het overigens ook mogelijk om voor een zogeheten 'technische' crematie te kiezen. De uitvaartceremonie wordt dan niet in het rouwcentrum uitgevoerd, maar wordt door nabestaanden zelf elders georganiseerd. Alleen de eigenlijke crematie wordt dan nog geregeld bij het crematorium, waarna nabestaanden de as ontvangen.  

Goedkope begrafenis

Als u toch een begrafenis wilt organiseren zijn er ook daarin manieren om de kosten te drukken. Kies bijvoorbeeld voor een algemeen graf. Dat is voordeliger dan een eigen graf. Bij een begrafenis zijn de grafrechten voor een eigen graf verreweg de grootste kostenpost. Daarnaast is het verstandig een sobere grafkist uit te kiezen en voor een klein bloemenarrangement te kiezen.  

Uitvaartverzorger

Voor de inzet van een uitvaartverzorger betaalt u ongeveer €1500 tot €2000. U vraagt zich misschien af of deze kostenpost niet weggelaten kan worden. Dat is zeker mogelijk. Uw nabestaanden regelen dan de uitvaart zelf. Het is wel aan te raden een uitvaartondernemer te verwittigen van het overlijden, zodat deze indien wenselijk bij kan springen. De uitvaartondernemer fungeert dan als 'achtervang'. Dit is vaak mogelijk tegen een sterk gereduceerd tarief. Afhankelijk van het budget en de uitvaartwensen is het zeker mogelijk een voordelige uitvaart te organiseren. Als u voor een voordelige uitvaart kiest, valt ook het te verzekeren bedrag lager uit. Daarmee bespaart u vaak flink op uw polis. Daarnaast kunt u ook besparen door voor een voordelige uitvaartondernemer te kiezen. U vergelijkt eenvoudig de tarieven van vier lokale uitvaartverzorgers door een aantal offertes op te vragen. Hiermee maakt u altijd de keuze voor de meest aantrekkelijk geprijsde begrafenisondernemer, altijd op basis van uw persoonlijke uitvaartwensen of die van uw naaste.

Wilt u de kosten laag houden voor de uitvaart?
Vraag gratis offertes aan ter voorkoming van onnodig hoge kosten