Een islamitische uitvaart gaat anders in zijn werk dan een christelijke uitvaart, of een doorsnee uitvaart zoals die vaak in Nederland plaatsvindt. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om een traditionele islamitische uitvaart te regelen in Nederland. Nederlandse uitvaartverzekeraars en - verzorgers kunnen u helpen bij het organiseren van een islamitische uitvaart. Bovendien bieden steeds meer begraafplaatsen ruimte aan moslims, op aparte gedeelten van de begraafplaats. Moslims worden altijd begraven en nooit gecremeerd.

Net als bij een ander type uitvaart zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden. Zo moet ook bij het overlijden van een moslim de huisarts op de hoogte worden gesteld en kunnen nabestaanden een beroep doen op een uitvaartverzorger. Het is dan wel prettig een uitvaartverzorger uit te kiezen die (ruimschoots) ervaring heeft met het regelen van een islamitische uitvaart.  

Begraven binnen 36 uur

Een belangrijk verschil met christelijke begrafenissen is de termijn waarbinnen de overledene wordt begraven. Moslims begraven hun overleden dierbaren het liefst zo snel mogelijk. In de praktijk betekent dit dat moslims in Nederland na 36 uur na het intreden van de dood begraven kunnen worden. Eerder begraven is volgens de Nederlandse wet niet toegestaan. In het buitenland is dit vaak wel mogelijk.  

Rituele wassing

Overleden moslims worden ritueel gewassen. Dit vindt bijvoorbeeld plaats in een wasruimte in een uitvaartcentrum of in de moskee. Mannen worden door mannen gewassen, vrouwen worden door vrouwen gewassen en kinderen tot zeven jaar kunnen door mannen en vrouwen (meestal de ouders) worden gewassen. Echtgenoten kunnen hun overleden partner ritueel wassen. Daarbij wordt altijd geurige zeep gebruikt, zonder alcohol. De rituele wassing wordt meestal drie keer uitgevoerd, soms vaker.  

Begraafplaats en grafrust

Nadat de overledene is gewassen en men een gebed in de moskee heeft uitgesproken wordt het lichaam in een wit kleed gewikkeld, een zogeheten 'kafan'. Daarna wordt het lichaam naar de begraafplaats gebracht en naar het graaf gedragen. Hierbij kan het lichaam in een kist liggen maar het komt ook voor dat de kist achterwege gelaten wordt. De overledene wordt met het hoofd in de richting van de voor moslims heilige stad Mekka gelegd. Alle aanwezigen werpen wat aarde op het lichaam, waarna het lichaam verder begraven wordt. Voor moslims is de grafrust van groot belang. Dat betekent dat moslims niet willen dat het graf geruimd wordt. In Nederland is er een beperkt aantal begraafplaatsen waar eeuwige grafrust gegarandeerd kan worden. De meeste begraafplaatsen werken nog altijd met grafrechten die verlengd moeten worden. Soms is dat een reden om te kiezen voor een begrafenis in het buitenland, bijvoorbeeld een islamitisch land of het land van herkomst. Zoekt u een uitvaartverzorger die ervaring heeft met islamitische uitvaarten of bent u benieuwd naar de tarieven? Vraag dan vrijblijvend een aantal offertes op van lokale uitvaartverzorgers. Zo weet u meteen wat een islamitische uitvaart voor u kost.

Wilt u kosten vergelijken van een islamitische uitvaart?
Vul uw wensen in en ontvang offertes van lokale uitvaartverzorgers