Als u uw uitvaartwensen wilt bespreken of een uitvaart moet regelen, wilt u misschien de hulp van een uitvaartverzorger inschakelen. Dat is niet verplicht, maar een uitvaartverzorger of -ondernemer kan u veel werk uit handen nemen en optreden als sparringpartner. Het is dan ook zeker aan te raden contact op te nemen met een uitvaartverzorger als u plotseling een begrafenis of crematie moet regelen. Maar, hoe vindt u die?

Houd rekening met de verzekering

U kunt online veel uitvaartverzorgers vinden die de uitvaart graag voor u regelen. Toch staat het u niet altijd vrij zelf een begrafenisondernemer uit te kiezen. Als de overledene bijvoorbeeld een naturaverzekering had afgesloten, zal de verzekeraar willen dat u kiest voor een uitvaartverzorger van die organisatie, of een uitvaartondernemer die samenwerkt met de verzekeraar. U kunt dan meestal alsnog kiezen, maar de keuze is enigszins beperkt. Dat wil niet zeggen dat deze uitvaartondernemers geen kwaliteit leveren.

Als u er toch voor kiest zelf een uitvaartondernemer te zoeken die niet verbonden is aan de verzekeraar, kunt u mogelijk uw recht op uitkering van de verzekering verliezen. Dat betekent dat u zelf opdraait voor de kosten van de uitvaart. Dit soort clausules zijn altijd te vinden in de voorwaarden van de verzekeraar. Bij twijfel is het aan te raden contact op te nemen met de verzekeraar.

Vrije keuze

Als u wél vrij bent een eigen keuze te maken geeft u dat natuurlijk allerlei mogelijkheden. Dat is vooral prettig als u of de overledene al een begrafenisondernemer op het oog had, of als er een bijzondere uitvaart plaats dient te vinden. Bijvoorbeeld één met oog op het milieu, een islamitische of hindoeïstische uitvaart, of de uitvaart van een kind. Er zijn volop uitvaartondernemers die zich in dit soort uitvaarten hebben gespecialiseerd.

Online zoeken

Het internet is een goed startpunt als u zoekt naar een uitvaartverzorger. Als u op korte termijn een uitvaart moet regelen is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met een uitvaartondernemer. Wilt u uw wensen voorbespreken? Dan heeft u uiteraard meer tijd om een passende uitvaartverzorger te zoeken. Door online te zoeken naar verschillende uitvaartondernemers kunt u bovendien zien wat er allemaal mogelijk is. Er worden tegenwoordig steeds meer bijzondere diensten en rituelen aangeboden, die u kunt opnemen in uw uitvaartwensen.

Ook de kosten spelen mee bij het selecteren van de juiste uitvaartondernemer. Door gericht offertes op te vragen kunt u er snel achter komen welke uitvaartonderneming bij u of uw naaste past. Vraag nu een aantal offertes aan van uitvaartverzorgers in uw regio. Dan weet u direct wat goed bij u past.