Een kerkelijke uitvaart heeft een ander karakter dan een niet-kerkelijk afscheid. De sfeer in een kerk is gedragen en plechtig. Ook als niet gelovige kunt u ervoor kiezen een uitvaart in een kerk te laten plaatsvinden. Dat vraagt wel de nodige voorbereiding van de nabestaanden. Bovendien bent u als niet-lid van een kerk vaak meer kwijt aan de uitvaart dan als u wel lid zou zijn. Het is mogelijk om zowel in een katholieke of protestantse kerk een uitvaart te organiseren, ook als u geen lid bent van de geloofsgemeenschap.

Voorbereiding kerkelijke uitvaart

Bij een kerkelijke uitvaart regelen de nabestaanden de uitvaart samen met een predikant of pastor. Ook de uitvaartondernemer helpt hierbij. De uitvaartondernemer neemt contact op met de kerk om na te vragen of er ruimte is voor de uitvaart en reserveert de kerk voor de geplande dag. De voorganger van de kerk komt bij de familie thuis langs om te bespreken hoe de kerkdienst eruit moet komen te zien. Sommige elementen staan vast, andere zijn aan te passen. Zo stelt de familie vaak de liturgie samen. Zo bepalen nabestaanden zelf welke liederen er worden gezongen en welke teksten worden voorgedragen. Familieleden kunnen ook delen van de kerkdienst voor hun rekening nemen, door bepaalde gebeden zelf uit te spreken. Tegenwoordig is het ook mogelijk de kerkdienst persoonlijk te maken, door bijvoorbeeld een zelfgeschreven tekst of herinnering aan de overledene voor te dragen. Ook de inrichting rondom de kist kan persoonlijk worden gemaakt, met foto’s van de overledene of tekeningen van (klein)kinderen.

Kosten

Aan een kerkelijke uitvaart zijn kosten verbonden, ook voor leden van de kerk. Voor leden vallen deze kosten mee. Vaak betaalt u honderd tot driehonderd euro voor een dienst. Voor niet-leden zijn de kosten hoger. Ook begraven is soms mogelijk op kerkelijke begraafplaatsen. Dat verschilt per begraafplaats. Vanwege ruimtegebrek kunnen bepaalde begraafplaatsen het begraven van niet-leden weigeren. Een uitvaartbegeleider kan u veel werk uit handen nemen rondom een kerkelijke uitvaart. Vooral als u niet op de hoogte bent van de gebruiken maar wel graag een kerkdienst wilt, is het verstandig een begrafenisondernemer in de arm te nemen. Kies bijvoorbeeld voor een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Vraag vandaag nog vier offertes op van een uitvaartverzorger uit uw regio, zodat u direct weet welke kosten er verbonden zijn aan een kerkelijke uitvaart.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten