In principe kan een uitvaart in elke gemeente in Nederland plaatsvinden. U kunt dus ook voor een begraafplaats of crematorium buiten de eigen woonplaats kiezen. Alleen de aangifte van overlijden dient gedaan te worden in de plaats waarin de overledene is overleden. Andere beperkingen zijn er nagenoeg niet.

Begraafplaats voor parochianen

Hoewel het dus in principe mogelijk is om op elke begraafplaats in Nederland begraven te worden, moet er wel plaats zijn. Sommige begraafplaatsen hebben wellicht te weinig plek voor een nieuw graf of bieden alleen plek aan parochianen. Het is dan ook verstandig contact op te nemen met de begraafplaats van uw keuze, om na te gaan of er nog plek is. U kunt dan ook grafrechten kopen, zodat u bent verzekerd van een algemeen of eigen graf op de begraafplaats.  

Kosten

Als u ervoor kiest in een bepaalde gemeente begraven te worden, is het aan te raden vooraf de kosten voor grafrechten op te vragen. De kosten voor grafrechten verschillen sterk per gemeente, soms enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is dus goed mogelijk dat er een begraafplaats bij u in de buurt is die voordeliger is dan de begraafplaats van uw voorkeur. Uiteraard hoeven kosten niet leidend te zijn bij een keuze voor een begraafplaats. Als uw budget echter beperkt is, kan het lonen om de kosten voor grafrechten op verschillende begraafplaatsen te onderzoeken.  

Ceremonie in crematie

Aan het organiseren van de uitvaartceremonie en de crematie in een andere gemeente dan de woonplaats zijn geen voorwaarden verbonden. U bent dus vrij een keuze te maken voor uzelf of een dierbare. Let er wel op dat er lang niet altijd een crematorium aanwezig is in kleine gemeenten. Daarvoor moet u uitwijken naar een naburige gemeente. De meeste gemeenten hebben informatie over begraven en cremeren in de gemeente op hun website staan. Die informatie vormt een goed startpunt voor het verzamelen van informatie over een uitvaart in uw gemeente.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten