Veel mensen onderschatten de kosten die met een uitvaart gepaard gaan. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering verzekeren zij zich voor een klein bedrag om de maandelijkse premie laag te houden. Een crematie of begrafenis organiseren kost echter veel geld, vaak meer dan de meeste mensen denken. Ook een relatief sober afscheid kan al snel meer dan 5000 euro kosten. Daarom is het slim eens op een rijtje te zetten wat uw uitvaartwensen zijn en na te gaan hoeveel dit kost.

Natuurlijk kunt u online de prijzen van verschillende uitvaartonderdelen opzoeken, maar het is een stuk eenvoudiger om een aantal offertes aan te vragen van begrafenisondernemers in de buurt. Zij kunnen u een realistisch kostoverzicht toesturen, dat geheel is afgestemd op uw uitvaartwensen. Met een algemeen kostenoverzicht kunt u immers alsnog geen keuzes maken, bijvoorbeeld voor een uitvaartverzekering die de kosten van uw begrafenis of crematie goed dekt.

Wat vindt u op een offerte?

Op een offerte vindt u de gebruikelijke onderdelen van een uitvaart, toegespitst op uw wensen. U geeft bijvoorbeeld aan dat u een begrafenis of crematie wilt, en hoeveel aanwezigen u ongeveer verwacht. Daarnaast kunt u uw wensen verder specificeren: wilt u een eigen graf of een algemeen graf? Of in het geval van een crematie: moet uw as uitgestrooid worden of bijgezet worden in een graf? Verder kunt u de uitvaartondernemer vragen kosten voor volgauto’s, de diensten van de uitvaartondernemer zelf en kosten voor bloemen mee te nemen. Hoe specifieker u uw wensen doorgeeft, hoe beter de offerte afgestemd kan worden op uw behoeften. U zult er wel rekening mee moeten houden dat kosten voor een uitvaart na verloop van tijd stijgen. Als u tien jaar geleden voor het laatst een indicatie van kosten heeft opgevraagd is het verstandig dat nog eens te doen. U kunt dan eventueel uw uitvaartverzekering aanpassen als u verwacht dat de indexatie van de verzekering niet alle kosten dekt. In het geval van gewijzigde uitvaartwensen doet u er goed aan ook een nieuwe offerte aan te vragen en uw uitvaartverzekering aan te passen.

Eenvoudig offertes opvragen

Als u een aantal offertes opvraagt wilt u er niet te veel, en ook geen offertes van uitvaartondernemers die niet bij u in de buurt zitten. Vraag daarom vier offertes aan van lokale uitvaartverzorgers, zodat u actuele informatie tot uw beschikking heeft. Als het dan nodig is, kunt u, of kunnen uw nabestaanden een beroep doen op de uitvaartondernemer van uw voorkeur.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten