Als iemand overlijdt in Nederland moet er al veel geregeld worden, laat staan bij een overlijden in het buitenland. Bij een overlijden in het buitenland neemt u als reisgenoot altijd contact op met de Nederlandse ambassade.

Indien een naaste is overleden in het buitenland terwijl u in Nederland was, kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook een uitvaartondernemer kan u helpen zaken te regelen als iemand in het buitenland overlijdt.

Direct na overlijden

Direct na het overlijden van uw naaste dient het overlijden gemeld te worden bij de lokale autoriteiten. U zult dus naar het lokale gemeentehuis moeten gaan of contact op moeten nemen met lokale autoriteiten. Eventueel kan de Nederlandse ambassade in dat land u daarbij helpen. De lokale autoriteit moet een overlijdensakte afgeven en toestemming geven voor het vervoeren van het lichaam, zodat de uitvaart in Nederland plaats kan vinden. Dat wordt ook wel een laissez-passer genoemd. Indien de lokale overheid geen documenten overhandigt voor het vervoeren van het lichaam kan de Nederlandse overheid bemiddelen.

Uitvaart in Nederland

Als iemand is overleden in het buitenland is het vaak alsnog mogelijk de uitvaart in Nederland plaats te laten vinden. Het lichaam moet wel vervoerd worden. Dat gebeurt doorgaans per vliegtuig, in een aangepaste kist. Een reisverzekering en uitvaartverzekering dekken bijkomende kosten. Als het lichaam eenmaal in Nederland is aangekomen, kan de uitvaart georganiseerd worden zoals de nabestaanden dat normaliter ook zouden doen.

Uitvaart in het buitenland

Iemand kan ook in het buitenland begraven of gecremeerd worden. Het lichaam hoeft dan niet eerst naar Nederland te worden vervoerd. Een Nederlandse begrafenisondernemer kan u hierbij helpen. Dat geldt overigens ook voor mensen die in Nederland overlijden en graag begraven willen worden in het buitenland. Ook dan vraagt u een laissez-passer aan en wordt het lichaam naar het buitenland vervoerd. Zo kunnen mensen begraven worden in het land van herkomst als zij dat wensen. Heeft u vragen over uitvaarten in het buitenland? Of heeft u hulp nodig van een deskundige uitvaartondernemer? Vraag vier offertes aan van uitvaartondernemers bij u in de buurt, geheel afgestemd op uw uitvaartwensen of die van uw naaste.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten