Nadat iemand is overleden kiezen familieleden er meestal voor diegene te laten opbaren. Er zijn ruwweg twee mogelijkheden voor opbaren: thuis of in een uitvaartcentrum. Die keuze is heel persoonlijk. Thuis opbaren kan om meerdere redenen de voorkeur hebben.

Het is dan bijvoorbeeld niet nodig een afspraak te maken met het uitvaartcentrum voor het bezoeken van de overledene. U kunt op elk moment de overledene opzoeken. Bovendien kunnen u samen met andere nabestaanden de overledene in een vertrouwde omgeving zien. Het is ook mogelijk te kiezen voor een combinatie van bovenstaande opties. De overledene wordt dan de eerste dagen thuis opgebaard en daarna in het rouwcentrum. Uiteraard is het ook mogelijk een overledene op te baren in een verzorgingshuis of hospice, als uw dierbare daar is overleden.

Uitvaartondernemer

Er moet uiteraard een aantal voorzorgsmaatregelen worden getroffen als u ervoor kiest uw dierbare thuis op te baren. In een rouwcentrum zijn alle benodigde zaken voorhanden, thuis niet. Het lichaam moet bijvoorbeeld gekoeld worden. Een uitvaartondernemer kan er gelukkig voor zorgen dat uw dierbare thuis opgebaard wordt, met alle noodzakelijke hulpmiddelen. De uitvaartondernemer zal samen met u de mogelijkheden voor thuis opbaren bespreken en de opbaring verzorgen. Bij een thuisopbaring zult u vooraf willen nadenken over bezoek aan de overledene. Als u liever geen of weinig bezoek aan huis wilt, is het aan te raden het lichaam na enkele dagen over te brengen naar een rouwcentrum. Zo geeft u anderen alsnog de mogelijkheid afscheid te nemen.  

Afleggen

Een uitvaartondernemer verzorgt eerst het afleggen van de overledene. Het lichaam wordt gewassen en gekleed. Daarna wordt de overledene opgebaard. U kunt ervoor kiezen voorwerpen zoals dekens, kaarsen, een rozenkrans, foto’s en andere voor u waardevolle objecten bij de overledene te (laten) plaatsen. Vervolgens wordt het lichaam opgebaard, in een bed, op een baarplank of in een kist. Deze keuzes kunt u op elk moment bespreken met uw uitvaartverzorger.  

Balseming

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een lichte balseming van het lichaam. Hiermee blijft de conditie van het lichaam goed, ook in een warmere omgeving. Deze zogeheten thanatopraxie is het overwegen waard als u uw dierbare thuis wilt laten opbaren. Uw uitvaartverzorger kan u hier desgewenst over adviseren. De zorg voor het lichaam stopt niet na het opbaren. Een goede uitvaartverzorger zal zorg blijven dragen voor de conditie van het lichaam, tot aan de sluiting van de kist. Zo kunt u samen met uw naasten de dagen na het overlijden van uw dierbare op prettige wijze afscheid nemen.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten