Het regelen van een uitvaart heeft vaak meer voeten in aarde dan mensen denken. Er moet veel geregeld worden terwijl u ook geconfronteerd wordt met het overlijden van uw dierbare. Niet eenvoudig, maar met een goede voorbereiding en de juiste steun kan het organiseren van een uitvaart ook troostend werken. U geeft op concrete wijze vorm aan het afscheid van uw naaste. Als u een uitvaart moet regelen geven wij u graag de volgende vijf tips mee.

1. Maak melding van het overlijden

U informeert uiteraard uw naasten over het overlijden van uw dierbare. Daarna zet u direct een aantal zaken in gang. Zo maakt u melding van het overlijden bij de (huis)arts en de uitvaartverzekeraar. Daarna neemt u contact op met de uitvaartondernemer, voor het organiseren van de uitvaart.  

2. Verdeel taken onderling

Als u de uitvaart van uw dierbare met meerdere mensen regelt, verdeel de taken dan onderling. Zo komt niet al het werk neer op de schouders van een enkeling en komt u niet in elkaars vaarwater terecht. Samen met uw uitvaartondernemer kunt u een planning voor de dagen tussen het overlijden en de uitvaart opstellen, met een verdeling van taken. Ook als u de enige bent die de uitvaart organiseert kunt u taken verdelen tussen uzelf en de uitvaartondernemer. U hoeft lang niet alles zelf te doen. Sommige zaken worden automatisch door de begrafenisondernemer geregeld, zoals de aflegging en opbaring en contact met het uitvaartcentrum.  

3. Maak zo snel mogelijk een beslissing over de belangrijkste zaken

Het is niet altijd eenvoudig in een kort tijdsbestek knopen door te hakken over een uitvaart. Toch helpt het om zo snel mogelijk te besluiten of er een crematie of begrafenis plaatsvindt, welke kist er moet komen en voor welke vorm van opbaren u kiest. De dagen erna kunt u zich bezighouden met de invulling van details, zoals het uitzoeken van muziek voor de uitvaart. In de week van de uitvaart hoeft u nog geen keuzes te maken over een urn of grafmonument.  

4. Houd belangrijke gegevens bij de hand

Het organiseren van de uitvaart wordt eenvoudiger als u belangrijke gegevens tot uw beschikking hebt en bij de hand houdt. Denk bijvoorbeeld aan een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten en een wensenlijst van de overledene.  

5. Administratieve zaken regelen

Sommige nabestaanden regelen het liefst zo snel mogelijk alle administratieve zaken. Anderen nemen hier de tijd voor. Dit is heel persoonlijk. Houd er rekening mee dat een aantal zaken vrij snel geregeld moeten worden, zoals het overschrijven van de auto van de overledene en het opzeggen van bepaalde diensten en abonnementen. Het spreekt voor zich dat het organiseren van een uitvaart een stuk eenvoudiger wordt als de overledene voor het overlijden zijn of haar wensen voor de uitvaart heeft vastgelegd. Dat kunt u onderling bespreken of vast laten leggen in een wensenboekje, in samenspraak met de uitvaartverzorger. Nabestaanden weten op die manier zeker dat zij de wensen van de overledene recht doen en hoeven zelf minder na te denken over bepaalde keuzes. Als de mogelijkheid er is, verdient het zeker aanbeveling uitvaartwensen voor een overlijden met elkaar te bespreken of vast te laten leggen.

Hulp nodig bij het regelen van een uitvaart?
Vul uw wensen in en ontvang een persoonlijke offerte van lokale uitvaartverzorgers.