Het overlijden van een dierbare luidt een drukke en emotionele periode in. De begrafenis of crematie moet in de week na het overlijden geregeld worden. Het is gebruikelijk daarvoor een uitvaartondernemer in te schakelen. Hij of zij regelt samen met de familie of andere nabestaanden de uitvaart. De uitvaartverzorger geeft advies, neemt taken uit handen en geeft aan welke zaken geregeld moeten worden. Voor veel mensen is een uitvaartondernemer een niet te missen klankbord tijdens de organisatie van de uitvaart.

Uitvaartwensen bespreken

Zodra iemand overlijdt verwittigt u de huisarts, de uitvaartverzekeraar en de uitvaartondernemer van het overlijden. De begrafenisondernemer komt vervolgens bij u langs om de uitvaartwensen van de overledene te bespreken. Soms zijn deze al vastgelegd. Dat maakt het eenvoudig om de wensen van de overledene te realiseren. Bij een onverwacht overlijden is dit uiteraard niet het geval. Dan zet de uitvaartverzorger de wensen samen met u op papier. Ook de wensen van de nabestaanden worden daarin meegenomen. Daarna zullen de eerste zaken direct in gang worden gezet. De overledene wordt opgehaald, gewassen en gekleed en wordt bijvoorbeeld opgebaard. De uitvaartverzorger meldt bovendien het overlijden bij de gemeente waar uw dierbare is overleden.

Andere gemeente

Soms willen mensen begraven of gecremeerd worden in een andere gemeente dan hun woonplaats. Moet een uitvaart in eigen woonplaats plaatsvinden? Nee, dat is niet verplicht. Een uitvaart in een andere gemeente vereist in principe ook geen extra werkzaamheden. Het lichaam zal wel vervoerd moeten worden naar de andere locatie. Bovendien zult u moeten kiezen of u uw dierbare laat opbaren in een rouwcentrum in de buurt of in de andere gemeente. Dit soort zaken kunt u goed met uw uitvaartverzorger bespreken. Het is in elk geval niet zo dat een uitvaart in de eigen woonplaats moet plaatsvinden. Het komt uiteraard voor dat mensen in het buitenland overlijden. Het is mogelijk – en soms noodzakelijk – om iemand daar te laten begraven of cremeren. Ook dit soort zaken kunt u bespreken met een (Nederlandse) uitvaartverzorger. Hij of zij heeft de kennis in huis om een uitvaart ook in bijzondere omstandigheden goed te kunnen organiseren. Daarbij ziet de uitvaartondernemer ook toe op de naleving van de wet rondom overlijden en de uitvaart.

Tijdens de uitvaart

Als de crematie of begrafenis is geregeld en de dag is aangebroken is de uitvaartverzorger ook aanwezig. Hij of zij heeft een coördinerende rol en zorgt dat alles op tijd gebeurt. Voor familieleden is dit vaak erg prettig. Zij kunnen zich richten op de ceremonie en hoeven op die dag niet aan regelzaken te denken. De dag van de uitvaart draait voor hen dan om afscheid nemen. De uitvaartverzorger speelt een belangrijke rol bij het organiseren van een crematie of begrafenis en heeft deze ook een cruciale rol op de dag zelf. Het is dus belangrijk een uitvaartondernemer in de arm te nemen die bij u past. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en tarieven van uitvaartverzorgers bij u in de regio? Vraag dan een aantal gratis en vrijblijvende offertes aan via onze website. U ontvangt dan drie kostenspecificaties, gebaseerd op uw persoonlijke wensen. Zo kunt u zich oriënteren of direct een keuze maken voor een uitvaartondernemer die bij u past.

Hulp nodig bij het regelen van een uitvaart?
Vul uw wensen en situatie in en ontvang offertes van lokale uitvaartverzorgers