Nederlandse uitvaartverzekeraars bieden twee soorten uitvaartverzekeringen aan: een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Soms is er ook een tussenvorm mogelijk, waarbij u gebruik maakt van een gedeeltelijke kapitaalverzekering en de rest van het verzekerde bedrag ‘in natura’ uitgekeerd wordt. Om de juiste verzekering af te kunnen sluiten is het verstandig te weten wat de verschillen tussen deze verzekeringsvormen zijn.

Kenmerken kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering verzekert u zich voor het bedrag dat uw uitvaart gaat kosten. U betaalt daarvoor een maandelijkse premie. Als de uitvaart georganiseerd moet worden kunnen nabestaanden zelf een uitvaartondernemer kiezen en ontvangen zij het benodigde bedrag om dit te doen. Er zijn vrijwel geen beperkingen in keuze. Dat geeft u en uw nabestaanden veel vrijheid. Deze verzekering is daardoor ook het meest geschikt voor mensen die graag in het buitenland begraven willen worden of die bijzondere uitvaartwensen hebben. Ook als u nog niet weet wat uw uitvaartwensen zijn kunt u kiezen voor een kapitaalverzekering. Een nadeel van deze verzekering is dat de uitvaartverzekeraar nabestaanden weinig ondersteunt met diensten of taken, in tegenstelling tot een naturaverzekering.

Kenmerken naturaverzekering

Bij een naturaverzekering of dienstenverzekering kiest de uitvaartverzekeraar een uitvaarondernemer voor u uit. Deze is aangesloten bij de verzekeraar. Dat bespaart uw nabestaanden tijd en moeite, maar levert ook minder vrijheid op. Bovendien moet u bij het afsluiten van een naturaverzekering al weten welke uitvaartwensen u heeft. U verzekert namelijk specifieke zaken die u later wilt toevoegen aan uw uitvaart. Het is vaak wel mogelijk deze tussentijds te wijzigen als uw uitvaartwensen veranderen. Een naturaverzekering keert nooit geld uit, maar betaalt rechtstreeks voor diensten die nodig zijn voor een uitvaart, zoals de uitvaartondernemer, maar ook rouwkaarten en volgauto’s.

Combinatievorm

Sommige uitvaartverzekeraars bieden een combinatie aan van de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. U verzekert standaarddiensten via de naturapolis en u kunt aanvullende kosten of extra diensten verzekeren met de kapitaalverzekering. Onvoorziene kosten kunnen zo worden opgevangen zonder dat nabestaanden deze moeten betalen. Daarnaast houdt u ruimte voor extra zaken, als nabestaanden bijvoorbeeld een bijzonder of extra element aan de uitvaart toe willen voegen.

Zelf sparen

Wie liever geen verzekering afsluit kan ook zelf sparen voor een uitvaart. U zet dan maandelijks zelf geld opzij. Het voordeel hiervan is dat u zelf over dit geld beschikt. U dient wel zelf rekening te houden met de indexatie. U zult het bedrag dus aan moeten vullen als er sprake is van stijgende uitvaartkosten. Daarnaast is het belangrijk dat u het geld niet voor andere zaken gebruikt. Anders is er ten tijde van de uitvaart niet voldoende geld en moeten nabestaanden bijspringen om de kosten te kunnen dekken.

Welke verzekering is geschikt voor u?

Misschien spreekt een kapitaalverzekering u meer aan dan een naturaverzekering, of andersom. De mate van vrijheid is wat groter bij een kapitaalverzekering, maar u moet dan ook meer zelf beslissen en regelen. Grote uitvaartverzekeraars bieden online overzichten aan van de pakketten die u kunt kiezen. Op die manier kunt u zich alvast oriënteren. Bovendien kunt u een afgesloten verzekering altijd overhevelen naar een nieuwe verzekeraar.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten