Nadat iemand is overleden dient u een aantal personen te verwittigen van het overlijden. Daaronder valt altijd de huisarts. Daarnaast belt u de uitvaartondernemer en eventueel familieleden en vrienden die u op de hoogte wilt stellen. U laat ook de uitvaartverzekeraar weten dat uw naaste is overleden. In sommige gevallen komt u via deze weg in contact met uw uitvaartverzorger. In de uren en dagen daarna dient u – samen met de uitvaartverzorger – bij een aantal instanties melding te doen van het overlijden.

Gemeente

Meestal doet de uitvaartverzorger dit, maar nabestaanden kunnen ook zelf aangifte van overlijden doen bij de gemeente. Hiervoor heeft u de verklaring van overlijden nodig die door de huisarts is afgegeven. De gemeente verstrekt vervolgens een akte van overlijden. Dit document is nodig om het overlijden van uw naaste aan te tonen bij instanties. Na een aangifte van overlijden wordt een aantal instanties automatisch op de hoogte gebracht, zoals de Belastingdienst en de Sociale verzekeringsbank. U dient binnen zes dagen na het overlijden aangifte bij de gemeente te doen. Dat doet u altijd in de gemeente waar uw naaste is overleden.

Banken en andere instanties

Na het overlijden is het verstandig de bank van de overledene te informeren en bankpassen te blokkeren. U kunt dan in alle rust de uitvaart voorbereiden en daarna de rest van de bankzaken afhandelen. Daarnaast meldt u het overlijden ook bij:

  • Werkgever
  • Pensioenfonds
  • Verzekeraar
  • Woningbouwvereniging (indien van toepassing)

Verder dient u binnen vijf weken na het overlijden de auto van de overledene te hebben overgeschreven.  

Administratie

Verzamel zo snel mogelijk na een overlijden belangrijke papieren en administratie. Na de uitvaart kunt u dan een start maken met het afhandelen van bankzaken en het opzeggen van abonnementen. Het is handig een lijst te maken van alle instanties waar u contact mee op moet nemen, zodat u het overzicht houdt en op eigen tempo alle zaken kunt regelen. De meeste instanties hebben een speciaal telefoonnummer of een aparte afdeling waar u een overlijden kunt melden.

Direct hulp nodig bij het regelen van een uitvaart?
Vul uw situatie in en ontvang met spoed gratis offertes van lokale uitvaartverzorgers