Over het algemeen is een crematie voordeliger dan een begrafenis. Misschien vraagt u zich af waardoor het prijsverschil tussen een begrafenis en crematie ontstaat. Laten we vooropstellen dat dit alleen opgaat bij een vergelijkbare ceremonie. Een sobere begrafenis kan voordeliger zijn dan een luxe crematieceremonie. Doorgaans klopt het echter dat een begrafenis iets kostbaarder is dan een crematie, bij een vergelijkbare uitvaart. Hoe dat komt leggen we hieronder graag uit.

Verschillen crematie en begrafenis

Bij een crematie koopt u geen grafrechten en schaft u ook geen grafmonument en grafkist aan. U kiest wellicht voor een sierurn, maar als u de as mee naar huis neemt of uitstrooit bent u al snel enkele duizenden euro’s minder kwijt. Dit verklaart het verschil in kosten tussen een begrafenis en crematie. Alleen als u kiest voor het plaatsen van een urn in een colombarium komen de kosten voor een crematie enigszins op het niveau van die van een uitvaart. Het bijzetten in een colombarium kost ongeveer hetzelfde als de aanschaf van grafrechten voor een algemeen graf. Naast deze verschillen zijn er uiteraard ook overeenkomsten tussen een begrafenis en crematie. U maakt ongeacht uw keuze gebruik van een uitvaartverzorger en u kunt ervoor kiezen de aula van het rouwcentrum te gebruiken voor de ceremonie. Daarnaast kunnen volgauto’s, bloemen, rouwkaarten en een rouwadvertentie deel uitmaken van zowel een crematie als begrafenis. Hierin verschillen een begrafenis en crematie niet of nauwelijks van elkaar.  

Uw wensen, uw budget

Ook bij een klein budget is het mogelijk een mooie begrafenis te organiseren. U kiest dan bijvoorbeeld voor een eenvoudige kist en een algemeen graf, en u kiest voor eigen vervoer in plaats van volgauto's. Op die manier kunt u de uitvaart toch vormgeven zoals u wilt, zonder over uw budget heen te gaan.  

Uitvaartverzekering

Het budget voor een uitvaart wordt bijna altijd bepaald door de hoogte van het verzekerde bedrag. Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten is het dan ook verstandig eerst uw uitvaartwensen of die van uw nabestaanden op papier te zetten. Daaruit volgt het bedrag dat nodig is om uw wensen te realiseren. Vervolgens kunt u een uitvaartverzekering afsluiten die de kosten dekt. Zo zorgt u ervoor dat uw nabestaanden uw wensen kunnen vervullen zonder financiële zorgen. Bent u benieuwd naar de verschillen tussen een crematie en begrafenis, waarbij uw persoonlijke wensen en eisen zijn meegenomen? Vraag dan enkele vrijblijvende offertes aan. Op basis van een persoonlijke offerte ziet u direct welke begrafenisondernemer bij u in de buurt het voordeligst is.

Wilt u weten wat de uitvaart in uw situatie zou kosten?
Vraag gratis offertes aan bij lokale uitvaartverzorgers op basis van uw wensen