Net als bij grafstenen heeft u in het geval van urnen ook ruime keuze in kleur, vorm en maat. De meeste uitvaartcentra stellen een standaardmodel urn ter beschikking aan de nabestaanden. Zij kunnen de as van de overledene hierin bewaren tot het moment van uitstrooiing, of de as mee naar huis nemen. Ten slotte kan de urn ook bijgezet worden in een graf of een colombarium, een urnenmuur. De verscheidenheid aan soorten urnen maakt het mogelijk ook op dat vlak een persoonlijke keuze te maken. De ene urn is echter kostbaarder dan de andere. Hieronder leggen we uit hoe dat komt.

Materiaalsoort

Een standaardurn is gemaakt van een eenvoudige steensoort. Dit is vaak een voordelig materiaal. Daarnaast heeft u ook andere opties, zoals een urn van keramiek of siersteen. Voor de standaardurn betaalt u meestal geen extra kosten. Een urn van keramiek kost daarentegen rond de €250 en een urn van siersteen komt uit op een prijs van ongeveer €500. Daarnaast zijn er andere opties, zoals een urn van glas, hout of zelfs van plastic. Alleen stevige urnen van steenachtige materialen zijn geschikt voor plaatsing buiten.  

Kleine urnen

Naast grote urnen met een inhoud van 2,5 tot 3 liter, zijn er ook kleinere urnen verkrijgbaar. Deze zijn voordeliger, maar dit type urn is alleen geschikt als u de as van de overledene wilt verdelen over meerdere urnen. Vaak wordt dit gedaan als familieleden ieder een deel van de as willen bewaren. Een kleine urn is doorgaans voordeliger dan een grote, hoewel er dus wel meerdere nodig zijn als u de as van een overledene in zijn totaliteit wilt bewaren.  

Vormgeving

Ook de vormgeving van een urn speelt mee bij de prijs. Het spreekt voor zich dat een ingewikkeld ontwerp, uitgevoerd in een delicaat materiaal zoals glas, prijziger is dan een eenvoudig ontwerp en minder kostbaar materiaal. De vele mogelijkheden wat betreft vormgeving maken het wel mogelijk een heel persoonlijke urn uit te zoeken, zowel voor de overledene als de nabestaanden. De kosten voor een urn worden dus hoger naarmate de materiaalsoort, grootte en vormgeving luxer zijn. Er zijn echter genoeg opties voor mensen die een klein budget hebben. U dient daarnaast wel rekening te houden met de kosten voor het verstrooien of bijzetten van de urn. De as meenemen huis kost u niets. Het verstrooien op een crematorium is mogelijk vanaf €75, terwijl het bijzetten van een urn in de duizenden euro’s kan lopen. Dat is afhankelijk van de kosten voor rechten voor een colombarium of nissenmuur. Als u weet welke optie in uw uitvaartwensen of die van uw nabestaande komt te staan kunt u dit bespreken met een uitvaartverzorger. Deze kan u adviseren, uw vragen beantwoorden en helpen voorbereidingen te treffen voor de uitvaart. De voordeligste uitvaartverzorger in uw regio vindt u eenvoudig door een aantal op uw wensen en eisen afgestemde offertes aan te vragen. Vraag een aantal offertes op via onze website, zodat u eenvoudig een keuze maakt uit een aantal lokale begrafenisondernemers.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten