Als u overweegt uw uitvaart of die van een dierbare te laten plaatsvinden in een crematorium wilt u wellicht weten hoe dat precies in zijn werk gaat. Of misschien bent u benieuwd wat er gebeurt in een crematorium na een uitvaartceremonie.

Crematie in crematorium

Ten eerste dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen een uitvaartcentrum of aula en een crematorium. Vaak worden deze twee locaties door elkaar gebruikt. Als men spreekt over het crematorium kan ook een uitvaartcentrum bedoeld worden, waar het afscheid plaatsvindt. Doorgaans vindt een uitvaartceremonie plaats in het rouwcentrum of de aula, waarna de overledene naar het eigenlijke crematorium wordt gebracht. Dat is de plek waar de crematie daadwerkelijk plaatsvindt. Het is tegenwoordig mogelijk daar als nabestaande bij te zijn. Men spreekt ook wel over het bijwonen van de ‘technische crematie’. Dit is het moment waarop de overledene in de kist daadwerkelijk gecremeerd wordt in de crematieoven. Steeds meer mensen kiezen voor deze optie, hoewel lang niet iedereen hier behoefte aan heeft. Bij de crematie zelf wordt de kist met de overledene naar de ovenruimte gebracht. Alles wat zich op dat moment in de kist bevindt, zoals sieraden of andere aandenkens, wordt mee verbrand. De kist wordt vanaf dat moment niet meer geopend. Er wordt ook een vuurvaste steen op de kist gelegd, die later gebruikt wordt voor identificatie. Er is altijd iemand aanwezig die het proces begeleidt, ook als er geen familieleden aanwezig zijn.

Wat gebeurt er met de as?

Aan de hand van deze steen met identificatienummer kan na de crematie onomstotelijk vastgesteld worden van wie de overgebleven as is. Deze wordt verzameld en in een urn gedaan. Nabestaanden kunnen de as na verloop van tijd ophalen. Bij het overhandigen van de as wordt opnieuw gecontroleerd of het nummer dat bij de as hoort, klopt. Dat doet men met het vuurvaste steentje. De nabestaanden kunnen zelf bepalen wat zij met de as doen. Meestal is dit al vastgelegd in de uitvaartwensen van de overledene of bepaald in overleg met de uitvaartondernemer. De as kan bijvoorbeeld mee naar huis worden genomen, bijgezet worden in een graf, verwerkt worden in een sieraad of worden uitgestrooid op het terrein van het crematorium. Later uitstrooien op een uitstrooiterrein is ook mogelijk.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten