Als uw dierbare overlijdt krijgt u bijna altijd te maken met een uitvaartcentrum of rouwcentrum. U kunt voor verschillende zaken een beroep doen op een uitvaartcentrum. Het is bijvoorbeeld mogelijk uw dierbare hier op te laten baren, zodat u hem of haar hier kunt bezoeken. U bezoekt uw dierbare dan in de rouwkamer. Een uitvaartcentrum is volledig toegerust op het afleggen en opbaren van een overledene. Als u liever niet kiest voor een opbaring thuis is een opbaring in het uitvaartcentrum een goede optie.

Uitvaartceremonie

Het uitvaartcentrum kan daarnaast fungeren als plek voor de uitvaartceremonie. Als de overledene niet heeft gekozen voor een kerkelijke uitvaart vormt het uitvaartcentrum een neutrale plek, met alle mogelijkheden voor het samenstellen van de uitvaart. U bespreekt uw wensen voorafgaand aan de uitvaart met de uitvaartondernemer. Tegenwoordig zijn er allerlei zaken mogelijk. Uiteraard kunt u tijdens de ceremonie muziek laten spelen, maar u kunt bijvoorbeeld ook foto's tonen als u dat wilt.  

Laatste afscheid

Na de uitvaartceremonie in het rouwcentrum wordt het lichaam naar het crematorium gebracht, als er is gekozen voor een crematie. Bij een begrafenis wordt het lichaam in de kist vervoerd naar de begraafplaats. Meestal neemt de naaste familie op dit moment afscheid van de kist en keert men daarna terug naar het uitvaartcentrum. Hier kunnen aanwezigen de familie condoleren en napraten. De meeste uitvaartcentra serveren op dat moment ook koffie en thee, eventueel met cake, een broodje of soep. Voor het maken van alle keuzes rondom de uitvaart en het gebruik van een uitvaartcentrum kunt u een beroep doen op uw uitvaartverzorger. Deze fungeert in de dagen na het overlijden als uw centrale aanspreekpunt en zorgt er samen met u voor dat u op gepaste wijze afscheid kunt nemen van uw dierbare. Als u wilt weten welke uitvaartcentra de opties bieden die u zoekt, loont het om deze met elkaar te vergelijken. Zo weet u direct welk uitvaartcentrum het beste past bij het afscheid van uw dierbare.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten