Misschien bent u de term 'bijzetten in een bestaand graf' tegengekomen en vraagt u zich af wat dit precies betekent. Dat leggen wij u graag uit.

Bijzetten van een urn

Met bijzetten in een bestaand graf wordt doorgaans het bijzetten van een urn in een bestaand graf bedoeld. Dit komt regelmatig voor bij echtparen. Eén van twee is reeds overleden en heeft gekozen voor een begrafenis. Wanneer de partner overlijdt en heeft aangegeven gecremeerd te willen worden, kan de asurn nadien in of op het graf van de partner worden geplaatst. Beide overledenen beschikken zo over dezelfde rustplaats, zonder dat er compromissen hoeven te worden gesloten over de uitvaart. Nabestaanden hebben zo ook één plek waar zij beiden kunnen gedenken en familieleden blijven op deze manier ook na de dood dichtbij elkaar.  

Colombarium

Bijzetting is ook mogelijk in een zogeheten colombarium. Dit is een ruimte die speciaal is ingericht met nissen voor asurnen. Hier kunnen urnen ook gezamenlijk worden neergezet. Als één van de partners is overleden kan de as van de andere partner na diens overlijden ook worden bijgezet, bijvoorbeeld in dezelfde nis. Als u of uw dierbaren een gezamenlijk graf of een bijzetting voor ogen hebben is het verstandig hier rekening mee te houden en dit eventueel vast te leggen. De meeste graven zijn geschikt voor een bijzetting. De mogelijkheden voor bijzetting verschillen echter wel per begraafplaats. Er zijn ook speciale graven voor urnen. Deze zijn kleiner dan normale graven. Ook hierin kan ruimte worden gereserveerd voor een tweede urn.  

Grafrechten

Doorgaans worden graven worden voor een vaste periode gekocht. De familie maakt na afloop van deze periode het besluit nogmaals grafrechten te kopen of het graf te laten ruimen. Als het graf geruimd wordt kan de asurn uit het graf genomen worden en elders worden geplaatst. Bijvoorbeeld in een urnenwand of urnenvijver. Uiteraard kan de as kan worden uitgestrooid. Er zijn dus meerdere opties als u of uw dierbaren willen bijzetten in een bestaand graf. De ene keuze is kostbaarder dan de andere. Voor een goed overzicht van beschikbare opties en bijkomende kosten maakt u eenvoudig een vergelijking via onze vergelijkingspagina.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten