Niet iedereen heeft een ruim budget voor een crematie of begrafenis tot zijn of haar beschikking. Een kleine polis of het gebrek aan een uitvaartverzekering, maken een budgetcrematie of budgetbegrafenis soms noodzakelijk. Gelukkig zijn er veel manieren waarop een budgetuitvaart georganiseerd kan worden. Met een budgetuitvaart wordt er zo min mogelijk geld uitgegeven aan de uitvaart, terwijl er nog wel zo goed mogelijk gehoor wordt gegeven aan de uitvaartwensen van de overledene en nabestaanden.

Noodzakelijke onderdelen budgetuitvaart

Een aantal zaken is verplicht onderdeel van elke uitvaart, of er nu wordt gekozen voor een crematie of begrafenis. De overledene moet worden afgelegd en uiteindelijk worden gecremeerd of begraven. Het is echter niet verplicht de overledene op te laten baren. Ook een rouwadvertentie, rouwkaarten en een ceremonie in de aula van een rouwcentrum zijn optioneel. Door deze zaken weg te laten is het mogelijk een uitvaart te organiseren voor een klein bedrag. Het is niet noodzakelijk een uitvaartondernemer in de arm te nemen, maar het is wel aan te raden contact op te nemen met een uitvaartverzorger. Deze kan u bijstaan als u vragen heeft. U kunt zelf afspraken maken over de kosten daarvan, zodat u niet het volle tarief betaalt. U bent dan wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Uiteraard kunnen nabestaanden ook kiezen voor een manier van opbaren die weinig geld kost, zoals een opbaring thuis. Ook de uitvaartceremonie kan thuis plaatsvinden. Lang niet alle niet-noodzakelijke elementen van de uitvaart hoeven weggelaten te worden. Het is immers belangrijk dat de uitvaart recht doet aan de overledene en de wensen van de nabestaanden.  

Budgetcrematie

Omdat een crematie vaak voordeliger is dan een begrafenis kiezen veel mensen voor een budgetcrematie als het budget voor de uitvaart klein is. Het is zelfs mogelijk alleen voor een technische crematie te kiezen. Daarbij maakt u geen gebruik van een rouwcentrum en houdt u de uitvaartceremonie bij u thuis of op een openbare plek, zoals een (sport)vereniging. De crematie zelf wordt uitgevoegd bij het crematorium, waarna nabestaanden de as ontvangen. Het thuis bewaren van de as of deze verstrooien bij het crematorium behoren dan tot de voordeligste opties.  

Budgetbegrafenis

Veel mensen willen vanuit geloofsovertuiging of persoonlijke voorkeur toch graag begraven worden. Ook dat is mogelijk bij een budgetuitvaart. Het is dan wel aan te raden te kiezen voor een sobere kist en een algemeen graf, waarbij de grafrechten voordelig zijn. Een goede uitvaartverzekering voorkomt dat u of uw nabestaanden na het overlijden van een dierbare in financiële nood komen. Bovendien is er ook voor een budgetcrematie of – begrafenis een voordelige uitvaartverzekering af te sluiten. Uw uitvaartondernemer kan samen met u kijken naar het beschikbare budget en een passende uitvaart samenstellen. Met wat creativiteit is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Door te besparen op één of twee kostbare aspecten kunt u de rest van de begrafenis of crematie wellicht gewoon organiseren zoals u wilt. Wilt u weten welke begrafenisondernemer in uw regio het voordeligst is? Vraag dan een aantal offertes op via onze website. Met op uw wensen afgestemde offertes weet u direct welke begrafenisondernemer geschikt is voor het regelen van een budgetuitvaart.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vergelijk direct gratis offertes voor een budgetuitvaart