Als we spreken over een crematie bedoelen we doorgaans de ceremonie die voorafgaat aan de eigenlijke crematie: het plaatsen van de kist in de crematieoven. Dat laatste wordt de 'technische crematie' genoemd. Voor veel nabestaanden is het organiseren en bijwonen van de uitvaartceremonie voldoende. Men neemt dan afscheid bij het overdragen van de kist aan het eigenlijke crematorium en is niet aanwezig bij de eigenlijke (technische) crematie.

Uitvaartceremonie thuis organiseren

Tegenwoordig is het echter mogelijk een crematie op andere manieren vorm te geven. Als u er voorkeur aan geeft thuis afscheid te nemen van uw dierbare kunt u ervoor kiezen de overledene nadien op te laten halen voor de technische crematie. Het is dan ook mogelijk aanwezig te zijn bij de plaatsing van de kist in de crematieoven. Door thuis of op een speciale plek afscheid te nemen van de overledene kunt u de uitvaart heel persoonlijk maken. U hoeft dan geen gebruik te maken van een uitvaartcentrum en u bent niet beperkt tot de opties die het rouwcentrum biedt.  

Kosten

Een andere reden voor het kiezen voor een technische crematie zijn de kosten voor een uitvaart. Wie kiest voor een technische crematie en de uitvaart thuis zelf verzorgt of laat verzorgen, is minder geld kwijt. Als u wilt weten of deze aanpak iets voor u is kunt u dit uiteraard bespreken met uw uitvaartverzorger. Daarnaast kan het prettig te zijn een overzicht te houden over de kosten, vooral als uw budget beperkt is. Door verschillende aanbieders te vergelijken kunt u de beste keuze maken en het afscheid vormgeven zoals u wilt.

Wilt u een technische crematie laten uitvoeren?
De kosten verschillen per uitvaartverzorger. Vergelijk direct gratis offertes.