Een volgauto is een typisch fenomeen voor een uitvaart. In een volgauto kunnen directe familieleden achter de lijkwagen aan rijden, om bijvoorbeeld van de kerk naar de begraafplaats te rijden. Het is mogelijk te kiezen voor één volgauto of voor meerdere. Er zitten een aantal voordelen aan volgauto’s, maar volgauto’s kunnen ook flink beslag leggen op uw budget.

Waarom kiezen voor een volgauto?

Met een volgauto hebben nabestaanden een comfortabel vervoermiddel tot hun beschikking waarin zij naar de plaats van bestemming vervoerd kunnen worden. Na een kerkdienst of afscheidsceremonie moet men bijvoorbeeld naar de begraafplaats of het crematorium. Als deze buiten loopafstand is, komt een auto goed van pas. Volgauto’s worden altijd bestuurd door chauffeurs. Nabestaanden hoeven dus niet zelf te rijden. Dat is prettig, vooral na een emotionele gebeurtenis zoals een afscheidsdienst in het rouwcentrum of de kerk. Daarnaast heeft de volgauto een ander voordeel. Andere weggebruikers mogen een officiële rouwstoet niet duurkruisen. Volgauto’s zijn uitgerust met zwarte kleine vaantjes die aangeven dat zij tot een rouwstoet behoren. De lijkwagen rijdt altijd voorop, de volgauto’s volgen vanzelfsprekend de lijkwagen. Als u kiest voor eigen vervoer rijdt u zelf achter de lijkwagen aan. Ander verkeer kan echter wel de rouwstoet doorkruisen, waardoor u achteropraakt. Bovendien moet u dan zelf de auto besturen of zorgen voor een chauffeur. Dat zijn redenen om af te zien van eigen vervoer.

Kosten van een volgauto

Lang niet iedereen kiest voor een volgauto bij het regelen van een uitvaart. Soms is het niet nodig, omdat de begraafplaats bijvoorbeeld op loopafstand van de kerk is. Anderen kiezen er toch voor om eigen vervoer in te zetten of regelen slechts één volgauto voor directe familie. Anderen kunnen dan met een eigen auto achter de rouwstoet aan rijden. Dat heeft meestal te maken met de kosten. Een volgauto inzetten kan per wagen 250 euro kosten. Het inzetten van drie volgwagens leidt dan tot een kostenpost van 750 euro. Geen of slechts één volgauto inzetten levert dan een behoorlijke besparing op. Het type volgauto draagt ook bij aan de kosten. Volgauto’s hebben altijd een representatief uiterlijk, maar de ene wagen is luxer dan de andere. Ook het aantal kilometers dat afgelegd moet worden en de duur van de inzet van de wagens telt mee. Soms komen deze kosten bovenop een starttarief en kan de inzet van volgauto’s boven de 300 euro per auto uitkomen.

Overleg met een uitvaartondernemer

Of u kiest voor een volgauto is uiteraard een persoonlijke beslissing. Als u twijfelt kan uw uitvaartverzorger u helpen bij het maken van die keuze. Bovendien kunt u zich verzekeren voor deze kosten, waardoor één of meerdere volgauto’s gewoon gedekt worden door de polis. Wilt u graag kunnen overleggen met een uitvaartverzorger die uw uitvaartwensen begrijpt? En bent u benieuwd welke kosten het inschakelen van een begrafenisondernemer met zich meebrengt? Vraag dan vrijblijvend een aantal offertes op van lokale uitvaartondernemers. Dan weet u direct waar u aan toe bent.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten