Uitvaartondernemers maken onderscheid tussen algemene graven en particulieren of eigen graven. Bij de voorbereiding van een begrafenis of het vastleggen van de wensen voor een uitvaart is het belangrijk het verschil tussen deze typen graven in het achterhoofd te houden. Bij het regelen van een begrafenis maakt u altijd een keuze tussen deze twee graven.

Algemeen graf

Als u kiest voor een algemeen graf voor uzelf of een dierbare bepaalt u niet zelf wie er in dit graf komt te liggen. Meestal worden er meerdere personen in een algemeen graf begraven. Zij hebben geen familieband. De beheerder van de begraafplaats bepaalt wie er in welk algemeen graf komt te liggen. Daarnaast worden algemene graven doorgaans voor tien jaar vastgelegd en daarna geruimd. Er is vaak geen mogelijkheid tot het verlengen van de grafrechten.  

Eigen of particulier graf

In tegenstelling tot een algemeen graf bepaalt u bij een eigen graf wél wie er in dit graf komt te liggen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een eigen graf te huren voor uzelf en uw partner of een ander familielid. Men spreekt dan altijd van het huren van het 'uitsluitend recht op een graf'. U koopt het graf nooit. Bij een particulier graf kunnen nabestaanden na de aangekochte periode altijd bepalen of de grafrechten verlengd worden. Niet alle begraafplaatsen bieden deze mogelijkheid. Als u zeker wilt zijn van een eigen graf is het verstandig vooraf te informeren naar de mogelijkheden op de begraafplaats van uw voorkeur.  

Grafsteen plaatsen

Een eigen graf biedt meer vrijheid voor het plaatsen van een grafsteen of- monument. Een algemeen graf wordt immers gebruikt voor het begraven van meerdere personen. Daarnaast is het bij beide typen graven noodzakelijk zelf voor het onderhoud te zorgen. Het spreekt voor zich dat een algemeen graf voordeliger is dan een eigen graf. Er zitten voor- en nadelen aan beide soorten graven. Als de kosten meewegen in deze beslissing is het verstandig verschillende aanbieders op een rijtje te zetten. Hiervoor kunt u onze handige vergelijkingstool gebruiken. Zo ziet u in een handomdraai welke mogelijkheden er zijn en welke kosten daaraan zijn verbonden.

Kosten vergelijken van een begrafenis?
Vul uw wensen in en vergelijk offertes van lokale begrafenisondernemers