Bij het voorbereiden en regelen van een begrafenis staan de wensen van uw nabestaande natuurlijk voorop. Toch spelen de kosten voor een begrafenis ook mee. De uitvaartverzekering dekt de kosten tot een bepaald bedrag en de kans is groot dat dit bedrag uw budget voor de uitvaart weerspiegelt. Welke keuzes u maakt heeft directe invloed op de kosten voor de begrafenis.

Een uitgebreide uitvaart met veel aanwezigen, een luxe kist en meerdere volgauto’s kost nu eenmaal meer dan een ingetogen bijeenkomst. Het is daarom verstandig de kosten voor een begrafenis op een rijtje te zetten, zodat u de juiste keuzes kunt maken bij het voorbereiden van een begrafenis. Voor een sobere begrafenis heeft u een polis nodig die ongeveer €8.000 dekt. Een luxe begrafenis kan al snel een polis voor minstens €15.000 tot 18.000 euro vereisen.

Uitvaartceremonie

Voor de begrafenisceremonie plaatsvindt wordt de overledene afgelegd en opgebaard. U neemt een uitvaartverzorger in de arm en u maakt misschien gebruik van een rouwcentrum. Al deze kosten neemt u mee in de raming voor de begrafenis. Onder deze kosten vallen bijvoorbeeld ook kosten voor de catering na de uitvaartceremonie. U kunt altijd zelf kiezen hoe uitgebreid u deze zaken wilt vormgeven.

Kist en grafrechten

Als u kiest voor een uitvaart betaalt u altijd voor een grafkist en grafrechten. Voor een sobere grafkist betaalt u ongeveer €500. Een luxe uitvoering kan een viervoud of meer kosten. Daarnaast koopt u grafrechten voor het graf. Dit kan een algemeen graf zijn of een eigen graf. Bij de aanschaf van grafrechten voor een eigen graf bepaalt u zelf wie er in dit graf komt, bijvoorbeeld uw familieleden. Bij een algemeen graf bepaalt de begraafplaats dit voor u. Deze laatste optie is vanzelfsprekend voordeliger. Ten slotte koopt u grafrechten voor een bepaalde periode. Bij een eigen graf dient u er rekening mee te houden dat u de grafrechten kunt verlengen. Als u hiervoor kiest zal dit na een periode van twintig jaar opnieuw kosten met zich mee brengen.

Grafmonument

Na de uitvaartceremonie kunt u ervoor kiezen een grafmonument of grafsteen op het graf te laten plaatsen. U heeft hier de meest uitgebreide opties voor als u kiest voor een eigen graf. Voor een grafsteen betaalt u tussen de €1.000 en €2.500 euro. Het laten bijschrijven van een naam op een bestaand monument is voordeliger. Na het overlijden van een dierbare is het niet eenvoudig zoveel keuzes te maken. Het is dan ook aan te raden uitvaartwensen op tijd te bespreken en vast te laten leggen. Soms is dit niet mogelijk of niet gebeurd. Dan kunt u altijd samen met uw uitvaartverzorger bespreken welke keuzes de juiste zijn voor u en uw naasten. Bent u benieuwd welke kosten er voor u of uw naasten zijn verbonden aan een begrafenis? Vergelijk de kosten en diensten van verschillende uitvaartverzorgers dan door een aantal offertes op te vragen. Dat doet u eenvoudig en snel via onze website. U ontvangt dan altijd vier offertes die geheel toegespitst zijn op specifieke uitvaartwensen. Zo weet u direct waar u aan toe bent en kunt u de juiste keuze maken voor een uitvaartverzorger.

Wat kost een begrafenis gebaseerd op uw wensen?
Vul uw voorkeuren in en ontvang offertes voor een begrafenis.