Een crematie wordt meestal beschouwd als de goedkopere optie voor het organiseren van een uitvaart. Uiteraard is dat geheel afhankelijk van uw keuzes. Toch is het zo dat de kosten minder snel oplopen als u kiest voor een crematie. U hoeft bij een crematie niet te betalen voor een kist of voor het graf of het continueren van de grafrechten. Tegelijkertijd kunt u ook bij een crematie de plechtigheid geheel vormgeven zoals u dat wilt en kiezen voor luxe opties. Gemiddeld kost een uitvaart ongeveer €7500. Het is echter vaak al mogelijk een crematie te regelen voor €4000 tot €7000.

Opties voor urn en uitstrooien van de as

Als u kiest voor een crematie hebt u de keuze uit diverse soorten urnen. Een standaard urn is een kosteloos onderdeel van de uitvaart. Wilt u liever een luxere urn? Dan betaalt u hier extra voor. Ook het uitstrooien of bewaren van de as kan op verschillende manieren. Zo kunt u de as bij het crematorium verstrooien, de urn bijzetten in een nis of urnenmuur of de as meenemen naar huis. Bij elke optie komen andere kosten kijken. Bovendien zijn de kosten afhankelijk van het uitvaartcentrum of de begraafplaats van uw keuze.  

Andere kosten

Bij het organiseren van een crematie horen ook het opbaren, het versturen van rouwkaarten, eventueel vervoer en volgauto's en catering. U maakt misschien ook gebruik van de aula in het rouwcentrum en u heeft een uitvaartverzorger ingeschakeld. Deze zaken horen bijna altijd bij een crematie. In ons kostenoverzicht vindt u de bijbehorende kosten terug.  

Technische crematie

Overigens hoeft u geen gebruik te maken van een aula. Tegenwoordig maken nabestaanden steeds vaker gebruik van een zogeheten technische crematie. Hierbij organiseert u de uitvaartceremonie thuis of op een openbare plek, zoals een (sport)vereniging. De eigenlijke crematie vindt vervolgens plaats in het crematorium. Dit is ook een optie als het budget voor de crematie beperkt is. U bespaart zo op kosten voor het gebruik van een aula en catering. Wilt u weten welke uitvaartverzorger het voordeligst een crematie naar uw wensen kan verzorgen? Vraag dan een aantal vrijblijvende offertes aan via onze website, toegespitst op uw uitvaartwensen of die van uw naaste. U vergelijkt zo eenvoudig de tarieven van lokale uitvaartverzorgers.

Vergelijk de kosten van een crematie in uw regio
Ontvang offertes van lokale uitvaartverzorgers voor een volledig beeld