Stel, u wilt later graag begraven worden in uw eigen gemeente. Of uw naaste wil graag een mooie begrafenis. Dan is het verstandig na te gaan welke kosten er aan een graf gebonden zijn. De kosten van een algemeen graf of eigen graf lopen in Nederland sterk uiteen. Om niet voor verrassingen te komen te staan is het daarom aan te raden eens te informeren naar de geldende tarieven. Hieronder zetten wij voor u op een rij waar u op moet letten.

Eigen graf of algemeen graf

De keuze voor een begrafenis stelt u meteen voor de keuze of u een eigen of algemeen graf wilt. Een algemeen graf is een graf waar meerdere personen in begraven worden. U heeft geen keuze wie dit zijn. Bij een eigen graf heeft u dit wel. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen samen met een partner of andere familieleden begraven te worden. Er wordt dan steeds iemand bijgezet. Een eigen graf is een stuk duurder dan een algemeen graf. Een algemeen graf kost doorgaans tussen de 700 en 2000 euro voor een periode van tien jaar. Een eigen graf kost 2000 tot 7500 euro. Dit is wel sterk afhankelijk van de gemeente waarin u begraven wilt worden. De ene gemeente is duurder dan de andere. Het verschil kan oplopen tot enkele honderden of zelfs duizend euro. Kortom, als u kiest voor een algemeen graf moet u rekenen op ongeveer 1500 euro. De werkelijke kosten kunnen hoger of lager uitvallen. Een eigen graf is duurder. Daarbij lopen de kosten al snel op tot enkele duizenden euro’s.

Grafrechten: welke periode?

Als u besluit grafrechten te kopen voor een graf op een begraafplaats moet u besluiten voor welke periode u dat wilt. Per begraafplaats verschilt het wat mogelijk is. Sommige begraafplaatsen bieden grafrechten voor tien jaar aan, andere alleen voor twintig. Als u kiest voor een algemeen graf kunt u niet verlengen en wordt het graf na afloop van de grafrechten geruimd. Bij een eigen graf kunt u wel grafrechten verlengen. Vooraf dit soort keuzes vastleggen of bespreken met uw naasten creëert duidelijkheid voor de lange termijn en is dus zeker aan te raden. Als de grafrechten verlengd moeten worden, moet bijvoorbeeld ook duidelijk zijn met welke middelen dit betaald moet worden. Niet alle uitvaartverzekeringen dekken verlenging van grafrechten (automatisch).

Naburige gemeente

Soms zijn de grafrechten flink lager in een nabijgelegen of naburige gemeente. Zijn grafrechten in uw eigen gemeente relatief duur? Dan loont het te kijken naar omliggende gemeenten. Soms kan dit honderden tot duizenden euro’s schelen. Uiteraard is het wel belangrijk dat u zich goed voelt bij de keuze voor een andere locatie. Dat geldt ook voor uw naaste. Als u of uw familielid het belangrijk vindt in de eigen woonplaats begraven te worden is het belangrijk die wens in vervulling te laten gaan, als dat financieel ook mogelijk is. Een uitvaartverzorger kan met u meedenken en u advies geven, ook als u zich alleen wilt oriënteren. Begraafplaatsen dienen belangstellenden ook informatie te geven als deze daar om vragen. U kunt begraafplaatsen in de regio raadplegen om actuele kosten voor grafrechten te weten te komen. Het is verstandig dan meteen navraag te doen naar de mogelijkheden voor een algemeen of eigen graf. Lang niet alle begraafplaatsen in Nederland bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid in een algemeen graf begraven te worden.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten