Bij het regelen van een begrafenis is de grafkist één van de kostenposten. Als u wilt weten welk soort grafkist bij u past, kunt u het beste de verschillende opties bekijken en op basis van uw eigen smaak en financiële middelen besluiten welke grafkist u later wilt. Dat is ook verstandig als u een uitvaartverzekering afsluit. U verzekert uzelf immers voor een bepaald bedrag, dat uw grafkist en andere kosten moet dekken. Als u uzelf voor een te laag bedrag verzekert is de kans groot dat uw nabestaanden extra moeten betalen voor een dure grafkist, of u krijgt uiteindelijk niet de kist die u graag wilde.

De kosten op een rij

Wat een grafkist kost is relatief eenvoudig: hoe luxer de uitvoering en het materiaal, hoe duurder de kist is. Als u voor een crematie kiest is de kist sowieso vaak iets goedkoper. Deze kisten zijn gemaakt van voordelig materiaal zoals spaanplaat. Voor een begrafenis heeft u volop keuze. De meeste kisten zijn gemaakt van hout. Goedkope versies worden uitgevoerd in vurenhout, duurdere versies komen in Amerikaans eiken of Mahonie. Ook het binnenwerk telt mee voor de prijs. Eenvoudig katoen is voordeliger dan satijn. Hieronder vindt u een beknopt kostenoverzicht dat enige richting geeft voor het uitzoeken van een grafkist. Prijzen verschillen per uitvaartverzekeraar en uitvaartcentrum.

Vurenhouten kist met eenvoudig binnenwerk 250 – 500 euro
Populieren kist met eenvoudig binnenwerk 500 - 700 euro
Kist van Hollands eikenhout met touwgrepen 700 - 850 euro
Amerikaans eiken met luxe binnenwerk 1150 - 1500 euro
Mahoniehouten kist met luxe binnenwerk en luxe grepen 1900 – 2400 euro

Gevlochten mand of lijkwade

Wie liever geen kist wil maar in een gevlochten mand begraven wil worden, kan kiezen voor gevlochten hennep of wilgenteen. Ook de lijkwade kan gekozen worden, in combinatie met een opbaarplank. Qua kosten komt u dan uit in het (hogere) middensegment. Als de kosten van een grafkist niet te hoog op mogen lopen kunt u dit ook bespreken met een uitvaartverzorger. Deze kan tips geven, zodat u of uw nabestaande toch een kist krijgt die voldoet aan alle wensen en eisen.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten