Met een rouwkaart kunt u mensen in uw omgeving op de hoogte brengen van een overlijden en hen uitnodigen voor de uitvaartceremonie. Veel mensen kiezen er ondanks de opkomst van digitale communicatie nog steeds voor om een rouwkaart te versturen. Een rouwkaart maakt de aankondiging van een afscheid persoonlijker en biedt bovendien een tastbare herinnering aan dat moment. Als nabestaande heeft u volop mogelijkheden om de rouwkaart zelf vorm te geven.

Hieronder vindt u een voorbeeld van kosten die bij het versturen van een rouwkaart komen kijken.

Wat bepaalt de kosten?

Een aantal aspecten zijn bepalend voor de kosten die verbonden zijn aan het maken en versturen van een rouwkaart. Het aantal kaarten bijvoorbeeld, maar ook de grootte, uitvoering en een eigen ontwerp spelen mee. Meer kaarten versturen hoeft niet direct te leiden tot hogere kosten. De kosten per kaart vallen bij een hoger aantal doorgaans lager uit. Het is prettig als u zonder de kosten te overwegen kunt bepalen hoeveel kaarten u kunt versturen. Veel uitvaartverzekeraars nemen daarom standaard een aantal rouwkaarten inclusief verzending, op in de polis. U kunt daardoor bijvoorbeeld zonder zorgen 75 rouwkaarten versturen.

Eigen rouwkaart samenstellen en versturen

Als u geen gebruik maakt van een uitvaartverzekering of de rouwkaarten niet via de verzekering wilt betalen, wilt u wellicht wel weten wat u per kaart kwijt bent. Denk daarbij ook aan de portokosten die u kwijt bent aan het versturen per post. Online zijn diverse drukkerijen te vinden waar u zelf een ontwerp kunt maken. Er zijn ook speciale uitvaartdrukkerijen die u van dienst kunnen zijn. U betaalt ongeveer het volgende voor een rouwkaart:

Rouwkaart standaardcollectie 1,60 – 2,50 euro
Rouwkaart eigen ontwerp 1,80 – 4,00 euro
Rouwzegel (portokosten) 0,91 euro
Toeslag drukwerk in kleur afhankelijk van drukker

Als u met bovenstaand voorbeeld een standaardkaart wilt voor 75 personen, bent u in het gunstigste geval 188,25 euro kwijt.

Rol van de uitvaartverzorger

Uw uitvaartverzorger kan u helpen een mooie kaart samen te stellen en de juiste informatie op de kaart te zetten. Op de kaart vermeldt u altijd de locatie en tijd van het afscheid, zodat belangstellenden hierbij aanwezig kunnen zijn. Uiteraard staat het u ook vrij te vermelden dat de bijeenkomst in besloten kring is. Zoekt u een uitvaartverzorger in de buurt? En bent u benieuwd naar de kosten voor rouwkaarten en andere onderdelen van een uitvaart, precies naar uw wens? Vraag dan vrijblijvend een aantal offertes aan van begrafenisondernemers in uw regio.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten