Nadat een dierbare is overleden moeten er een aantal zaken geregeld worden. Een aantal daarvan regelt u het liefst op de dag van overlijden, zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. Het regelen van de uitvaart wordt daarmee ook eenvoudiger. De eerste dag draait vooral om het inlichten van familie, het melden van het overlijden bij de huisarts en een aantal instanties, en het in gang zetten van de organisatie van de uitvaart.

Huisarts inlichten

U licht zo snel mogelijk na het overlijden de huisarts in. Deze geeft daarop een Verklaring van Overlijden af. Deze heeft u later nodig voor het doen van aangifte bij de gemeente.

Familieleden inlichten

Familieleden en vrienden die moeten weten dat iemand is overleden kunnen ook zo snel mogelijk worden geïnformeerd. Bekenden en mensen die verder van de overledene af staan kunnen het overlijden vernemen via een rouwadvertentie of rouwkaart. Kaarten verstuurt u enkele dagen voor de uitvaart.  

Contact opnemen met uitvaartverzorger en verzekeraar

Nadat u de huisarts en familieleden heeft gesproken, belt u de uitvaartverzekeraar en de uitvaartverzorger. Vanaf dat moment kunt u de organisatie van de uitvaart en alle bijkomende zaken met de uitvaartondernemer bespreken. Hij of zij kan u zaken uit handen nemen, zoals het doen van de aangifte bij de gemeente.  

Aangifte doen van overlijden

Het is verplicht binnen zes dagen aangifte van overlijden te doen bij degemeente waarin de overledene is overleden. Dit kunt u zelf doen, maar uw uitvaartverzorger kan dit ook voor u regelen. U heeft hiervoor de Verklaring van Overlijden nodig die door de huisarts is verstrekt.  

Vervoer van het lichaam

In overleg met de uitvaartverzorger wordt het lichaam zo snel mogelijk opgehaald voor de laatste verzorging. De overledene wordt gewassen, gekleed en indien gewenst licht gebalsemd. Tegenwoordig is het ook mogelijk bij de laatste verzorging aanwezig te zijn of zelfs mee te helpen. Daarna kan de dierbare thuis of in een rouwcentrum worden opgebaard. Het is niet eenvoudig direct na het overlijden te starten met het afhandelen van bovenstaande zaken. Het inschakelen van een uitvaartondernemer geeft u een ervaren gesprekspartner die u op weg kan helpen en kan ondersteunen bij het regelen van de uitvaart en alles daaromheen.

Direct hulp nodig bij het regelen van een uitvaart?
Vul uw situatie in en ontvang zeer snel verschillende offertes