Als u overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten wilt u wellicht eerst weten wat de gemiddelde kosten van een begrafenis of crematie zijn. Als u dat weet, kunt u op basis van die gegevens bepalen welke uitvaartverzekering het best bij u past. De gemiddelde kosten voor een begrafenis of crematie zijn erg afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt bij het regelen van de uitvaart. Veel uitvaartverzorgers bieden uiteenlopende diensten aan, van sobere tot zeer luxe aard. Daarbij zijn uw eigen uitvaartwensen of die van uw nabestaanden uiteraard leidend.

Kosten begrafenis en crematie

Gemiddeld kost een uitvaart ongeveer €7500. Doorgaans zijn de gemiddelde kosten van een crematie lager dan die van een begrafenis. Bij een begrafenis betaalt u voor de grafrechten en de grafkist. Bij een crematie zijn de urn en het verstrooien of bijzetten van de as vaak voordeliger. Soms is dat een aanleiding te kiezen voor een crematie, maar dat hoeft niet. De kosten voor een crematie kunnen net zo goed oplopen als u bijvoorbeeld uitgebreide catering wenst voor een groot aantal aanwezigen.

Grootste kostenposten

Een aantal zaken zijn zowel bij een crematie als begrafenis grote kostenposten. Zo betaalt u voor de diensten van de uitvaartverzorger of begrafenisondernemer. Hiervoor zult u ongeveer €1500 moeten reserveren in het totale budget. Daarnaast kost het afleggen, opbaren en vervoeren van de overledene ongeveer €1000. Eenzelfde bedrag betaalt u voor het gebruik van een aula in een rouwcentrum. Verreweg de grootste kostenpost is het aankopen van grafrechten. Voor een eigen graf betaalt u al snel €5000. Een algemeen graf is voordeliger. Let er wel op dat de aankoop van grafrechten per begraafplaats verschilt en dat het verlengen van grafrechten opnieuw geld kost.

Wat vindt u belangrijk?

De één vindt het belangrijk veel bloemen op de uitvaart te hebben en de ander stelt een mooie kist of luxe urn op prijs. Iedereen heeft andere voorkeuren voor zijn of haar uitvaart. Bovendien zijn er misschien wensen van de nabestaanden. Het is verstandig vast na te denken over uitvaartwensen en deze eventueel vast te leggen. Zo kunt u zelf bepalen waar u de nadruk op wilt leggen en welke onderdelen van uw uitvaart of die van uw naaste beslag mogen leggen op het budget. Als u weet dat uw wensen in totaal €10.000 euro zullen kosten, kunt u direct een uitvaartverzekering afsluiten die dit bedrag dekt. De kosten voor een uitvaartverzorger zijn het eenvoudigst te vergelijken als u een aantal offertes in handen heeft waarin uw specifieke wensen en eisen zijn meegenomen. Die vraagt u eenvoudig aan via onze website. Op basis van die vrijblijvende offertes kunt u direct zien welke uitvaartverzorger bij u in de buurt het voordeligst is.

Wilt u precies weten wat een uitvaart in uw geval zal kosten?
Vergelijk direct gratis offertes van lokale uitvaartverzorgers