Als de uitvaart achter de rug is heeft u de mogelijkheid bedankkaarten te sturen naar aanwezigen en mensen die hun steun hebben betuigd. Dit was vroeger erg gebruikelijk maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor dit niet te doen. Zij laten de bedankkaarten weg of sturen bedankjes op een andere manier.

Waarom bedankkaarten weglaten?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen ervoor kiezen niet langer bedankkaarten te sturen. Eén veelvoorkomende reden is de aan de kaarten verbonden kosten. De kosten voor het versturen van een groot aantal bedankkaarten kan hoog uitvallen. Gemiddeld kost het versturen van bedankkaarten aan betrokkenen zo'n € 125 als u vijftig kaarten verstuurd. De kosten kunnen oplopen, afhankelijk van het aantal ontvangers en het ontwerp van de kaart. Mensen die een klein budget hebben voor de uitvaart zullen willen besparen op dit soort kosten. Daarnaast vinden sommigen bedankkaarten overbodig of niet meer van deze tijd.  

Alternatieven

Er zijn een aantal alternatieven waarmee u betrokkenen alsnog kunt bedanken voor hun steun. U kunt in eigen beheer kaarten sturen. Dat is vaak goedkoper dan kaarten versturen via de uitvaartverzorger of officiële kaarten versturen. Het is ook mogelijk een bedankje per e-mail te sturen of een filmpje op te nemen. Deze opties zijn gratis. Zelf kaarten maken kan natuurlijk ook. U betaalt dan alleen de verzendkosten en u kunt de kaarten precies vormgeven zoals u dat wilt. Dit is wel een tijdrovende bezigheid. Ten slotte kunt u ook een dankbetuiging in de krant laten plaatsen. Deze optie is bijna nooit voordeliger dan het versturen van bedankkaarten maar neemt minder tijd in beslag.  

Wie stuur ik bedankkaarten?

Als u overweegt bedankkaarten te sturen of betrokkenen op een andere manier te bedanken, is het goed te weten dat u lang niet iedereen een kaart hoeft te sturen. Alleen mensen die een persoonlijke brief of kaart hebben gestuurd horen volgens de traditionele etiquette een bedankkaart te krijgen. In de praktijk laten mensen vaak grote aantallen kaarten drukken, waardoor het weinig moeite kost iedereen die op de uitvaart aanwezig was toch een kaart te sturen. Er zijn meerdere drukkerijen die voordelig bedankkaarten aanbieden die u online kunt opmaken en versturen. Dat scheelt tijd en geld. Uw uitvaartverzorger kan u adviseren over het versturen van bedankkaarten. Als er een uitvaartverzekering voorhanden is waarmee de uitvaart goed gefinancierd kan worden kunt u uw budget ook deels gebruiken voor het versturen van kaarten.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten