Muziek is een belangrijk en gewaardeerd onderdeel bij uitvaarten. Tegenwoordig is het mogelijk alle soorten muziek te laten horen tijdens een uitvaartplechtigheid, ook in een kerkelijke omgeving. In de aula van een uitvaartcentrum en in kerken is volop audiovisuele apparatuur aanwezig die het mogelijk maakt muziek te laten horen en films en foto’s te laten zien. Zo kan de favoriete muziek van de overledene ten gehore worden gebracht.

Over het algemeen zijn klassieke muziekstukken, Nederlandstalige en Engelstalige popnummers populair. Veel muziek waarin het thema ‘afscheid nemen’ centraal staat wordt vaak gebruikt. Uiteraard wordt kerkelijke muziek ook gespeeld en gezongen tijdens kerkelijke uitvaarten.

De populairste muziekstukken

Sommige muziek komt bijzonder vaak terug bij uitvaarten. Elk jaar wordt er een top 50 van meest gedraaide muziekstukken gemaakt. Hieronder vindt u de tien populairste nummers terug.

  • Time To Say Goodbye (Con Te Partiro) – Sarah Brightman & Andrea Bocelli
  • Ave Maria (componist: Schubert) – uitgevoerd door André Rieu en Mirusua Louwerse
  • Mag Ik Dan Bij Jou – Claudia de Breij
  • Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato
  • Het Dorp – Wim Sonneveld
  • Rollercoaster – Danny Vera
  • And The Birds Were Singing – Sweet People
  • ‘N Trein Naar Niemandsland – Frans Bauer
  • The Rose – André Rieu
  • Zo Zal Het Zijn – Rob de Nijs

Natuurlijk staat het iedereen vrij te kiezen voor de muziek die hij of zij graag tijdens de uitvaart wil laten horen. Het is ook mogelijk live muziek te laten spelen door vrienden, familie of een professionele band. Tijdens de meeste niet-kerkelijke uitvaartceremonies worden er drie tot vier muziekstukken gedraaid. Bij een kerkdienst bepaalt de liturgie welke liederen er worden gezongen. Die stelt de familie samen.

Uitvaartwensen vastleggen: muziek

Als u het belangrijk vindt bepaalde nummers te laten horen tijdens uw eigen uitvaart is het verstandig dit vast te leggen in uw uitvaartwensen of te bespreken met uw familie. Zo weet u zeker dat zij op de hoogte zijn van uw voorkeuren. Als u dit niet doet kan de familie uiteraard zelf kiezen voor bepaalde muziek. Toch is het prettig voor uw nabestaanden dat zij weten wat u zelf graag wilde. Zo hoeven zij niet te gissen naar uw wensen bij het voorbereiden van de uitvaart. Een uitvaartondernemer kan u helpen bij het vastleggen van uw uitvaartwensen. Daarnaast is dit dé aangewezen persoon voor het voorbereiden van een uitvaart, als de tijd daar is. Wilt u weten wat een uitvaart in uw regio kost? Vraag dan vrijblijvend vier offertes op van uitvaartverzorgers in uw regio.

Laat u goed informeren bij het kiezen van een uitvaartverzorger
Vind een geschikte uitvaartondernemer op basis van kwaliteit en kosten